Jahody pro zdraví i podle čínské medicíny

Datum: 17.6.2014
Komentáře: 0
obrázek
Červen je obdobím jahod z našich zahrádek a nebo z místních jahodových plantáží. Měli bychom ho náležitě využít a dopřát našemu tělu příděl vitamínů A,B, E, hlavně vitamínu C a organických kyselin.Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjimečně málo kalorií.

Věděli jste, že třešně, hroznové víno a jahody obsahují velmi prospěšnou kyselinu ellagovou? Tato zvláštní látka, která, jak se ukázalo, zneškodňuje syntetické i přirozeně se vyskytující karcinogeny a brání jim přeměnit zdravé buňky v nádorové. Kyselina ellagová může pomáhat předcházet zhoubným nádorům tím, že inaktivuje karcinogeny, než mohou vykonat svou špinavou práci.

Vitamín C pomáhá chránit před vývojem různých typů zhoubných nádorů. Jako silný antioxidant zabraňuje vitamín C oxidaci LDL neboli ,,špatného" cholesterolu, který je jedním z faktorů vzniku arterosklerózy. Vláknina je důležitá pro funkci střeva a chrání před vznikem zhoubných nádorů tlustého sřeva a konečníku.

Jahoda má široké spektrum působení.jahody
Vnitřně proti dně, revmatickým potížím, ledvinovým kamenům, onemocněním močového měchýře a jater. Jahody jsou vhodné při chudokrevnosti.
Užívají se plody, listy i kořen. Plody působí výživně a regeneračně. Podporují činnost žláz s vnitřní sekrecí.
Plody, případně výluh z listů snižují krevní tlak, vhodné jsou při žaludečních vředech, při žlučníkových a močových kamenech.

Odvar z kořenů se používá při hemeroidech.

Rozmačkané plody aplikujeme na tvář.
Nedoporučují se u kožních alergií.

Vnější použití: čerstvě rozmačkané listy přikládáme na hnisající rány nebo poraněnou kůži.

V jahodách bylo objeveno rostlinné antibiotikum, které chrání samotnou jahodu, jinak náchylnou k hnilobě.
Jahody obsahují látku podobnou acylpyrinu, kyselinu metylsalicylovou. Proto jsou vhodné při revmatismu a horečnatých stavech.

Čínská medicína dělí energii v potravinách na studenou, chladnou, teplou a horkou.
Jahody mají energii teplou. Další potraviny s teplou energii jsou m.j. maliny, třešně, broskve, blumy a třeba i bazalka.

Užívejte přicházejícího léta a letního ovoce plnými doušky.

foto: Pixmac



 

 

 

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl