Pečený vánoční čaj

Datum: 1.12.2011
Komentáře: 0
obrázek
Vánoce jsou téma, které se v tuto dobu objevuje úplně všude. Pro děti představují nejkrásnější svátky v roce. Ale my víme, že Vánoce nejsou jen o dárečcích, ale také o atmosféře, která k nim patří. K té pravé vánoční atmosféře neodmyslitelně patří také vůně. Když začínáme s pečením cukroví, tak je to vůně vanilky a perníčků. Dříve k typické vánoční vůni patřily mandarinky, které se jindy než v období adventu nedaly koupit.

Ale existuje plno dalších vůní, které se pojí s příjemným očekáváním svátečních chvil v kuchyni. Vůně punče nebo grogu, vaječného likéru, rozpuštěné čokolády, skořice, citronu. Mnoho z těchto krásných vůní nabízí pečený vánoční čaj. Ano, to není překlep. Příprava tohoto lahodného nápoje provoní celý byt jak při přípravě, tak později při jeho popíjení. Pokud chcete zkusit předvánoční atmosféru zase trochu jinak, ještě pořád máte čas si ho „upéct“. 

Na přípravu tohoto nápoje se hodí jakékoliv ovoce, které máme k dispozici. V této době nejspíš najdeme ponejvíce zmrazené ovoce z léta, jako jsou višně, meruňky, jahody, borůvky nebo rybíz. Přidat můžeme ale i čerstvá jablíčka, pomeranč, hroznové víno, prostě fantazii se meze nekladou. Kdo chce přidat šípky nebo třeba švestkový kompot či ananas, klidně může experimentovat. Na žádné přísadě se nedá nic zkazit a zužitkujeme přitom zásoby z letní sklizně. Celkově by měly být ovoce alespoň dva kilogramy. ovoce

Co budeme potřebovat dál?
0,7 – 1,2 kg cukru
vanilkový cukr
1 citron
1 – 2 dcl rumu
1 lžička mleté skořice
8 hřebíčků 

Větší ovoce se nakrájí na kousky. Jablka a hrušky nemusíme loupat. Nastrouháme kůru z citronu a jeho dužninu rozkrájíme na kousky. Vše nasypeme do mísy a přidáme koření. Důkladně promícháme a rozprostřeme na hlubší plech nebo pekáč. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na  200 stupňů. Po deseti minutách přidáme do pekáče cukr a decilitr rumu. Pro děti lze udělat variantu bez rumu. Pečeme ještě asi 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do skleniček, nahoru do každé z nich přidáme jednu lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na 5 minut, nebo 10 minut sterilujeme. Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu. 

Příprava nápoje 

Do hrnku dáme 1 - 3 lžičky ovocné směsi, zalijeme horkou vodou a necháme asi 10 minut louhovat. Tento čaj je zdravý, chutný, dodá energii a zahřeje. A komu se zdá málo silný, rum do něj samozřejmě může přilévat podle chuti a potřeby. Tak  ať se vám povede! 

Eva Schneiderová

Foto: Pixmac

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl