Zdravé vánoční pečení

Datum: 27.11.2011
Komentáře: 0
obrázek
Advent už je tady a Vánoce se blíží. Proto je nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, jaké cukroví letos upečeme. Jistě máme všichni svoje oblíbené recepty, které si v rodinách předáváme z generací na generace. Ale dnešní doba přináší tolik zajímavých tipů i v oblasti vánočního cukroví, že s pouhými vanilkovými rohlíčky, pracnami a slepovanými kolečky bychom se zbytečně ochuzovali o poznání něčeho nového.

To samozřejmě neznamená, abychom na osvědčené a tradiční recepty zapomněli. Mísu s cukrovím s některými novinkami každopádně ale obohatíme a možná se dočkáme i zajímavé odezvy. Tím spíš, když zkusíme cukroví ve stylu BIO. Jistě vám tento trend poslední doby neuniknul. Bio potraviny jsou takové, které vznikly bez konzervačních látek a chemických zásahů, v souladu s přírodou. Bylo prokázáno, že neobsahují žádné pesticidy, minimum dusičnanů a naopak mají vyšší obsah minerálů a vitamínů. 

Že jsou takové potraviny nejen zdravé, ale i chutné, na to přišlo mnoho lidí. Někteří z nich ale udělali z tohoto trendu svůj životní styl a dokonce s ním seznamují i ostatní, kteří se v problematice nedokážou orientovat. Jednou z takových výrazných osobností je Hanka Zemanová. Zakladatelka PRO-BIO ligy zaměřené na osvětu v oblasti ekologického zemědělství a bio potravin, spoluzakladatelka společnosti Albio, odbornice na bio potraviny a hlavně autorka knížek, které se tématu zdravého bio vaření věnují v detailech. 
www.biopekarnazemanka.cz

Z nově vydané knížky Bio Abecedář Hanky Zemanové jsme se souhlasem autorky čerpali několik námětů na zdravé vánoční cukroví připravené z bio potravin, jeden recept je z původní oceněné knížky Bio kuchařka Hanky Zemanové. Zkuste tedy letos cukroví připravit i trochu jinak a ukažte své rodině i známým, že bio cukroví může být chutné i zdravé, aniž by bylo složité na přípravu a čas. 

Datlové hvězdičky v čokoládové polevědatlové hvězdičky
240 g špaldové hladké mouky 
60g  celozrnné špaldové jemně mleté
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička skořice
'1 lžička pravé vanilky
180 g bio másla pokojové teploty
100 g datlového nebo rýžového bio sirupu
100 g lískových oříšků'
150 g sušených měkkých datlí
1 lžíce citronové šťávy 

čokoládová poleva:

200 g čokoládových peciček nebo 200 g hořké bio čokolády
30 g palmového či kokosového tuku 

Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120 cca 10-15 minut – začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tedy spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku. 

Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky. Krájejte jen měkké datle, aby pak v pečivu nebyly příliš tvrdé kousky.

Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc (můžete ho tam nechat klidně i týden).

Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli „ohřát“ v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát (síly tak 4-5mm). Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.

Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180 stupňů. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.

Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě a není nutné přidávat tuk. Jinak, nemáte-li je, tak  si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.

Vychladlé obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky nebo půlkou celého oříšku(nejlépe předem opraženého a oloupaného). 

Švestkovo mandlové kuličky – nepečené
100 g oloupané, upražené a na hrubo posekané mandlešvestkovo mandlové kuličky
250 ml ovesné, mandlové nebo sojové smetany
150 ml vody
1 vanilkový bio puding
100 g krájené sušené bio švestky
200g sušenek, ideálně lineckých (možno použít následující recept)
70 g bio margarínu, např. Prima Rapunzel nebo Vive Bio
80-100 g rýžový nebo pšeničný bio sirup (asi 5 lžic)
½ lžičky pravé vanilky
150 g mandle plátky na obalení 

Nejprve si připravte mandle – oloupané mandle nasekejte velmi na hrubo buď nožem, nebo jednodušší to je v robotu se sekáčkem. Dejte je opražit do trouby na 130 stupňů na cca 5-10 minut – aby byly zlatavé, ale ne spálené do hněda.

Uvařte hustší puding ze smetany, vody a 1 pudingu – 250 ml smetany dejte vařit, ve 150 ml vody rozmíchejte 1 puding a pak ho za stálého šlehání vlijte do vařící se smetany. Za občasného promíchání metlou ho nechte chladnout.

Mezitím nakrájejte na menší kousky oprané sušené švestky.

Sušenky si nalámejte na menší kousky – jednoho motýlka přibližně na 3-4 kousky.

Do vychladlého pudingu zašlehejte obilný sirup a tuk.

Přidejte pokrájené švestky, opražené kousky mandlí a vše dobře promíchejte a ochutnejte. Pokud se vám zdá hmota málo sladká, můžete přidat 1 lžíci sirupu, ale ne více, abyste těsto příliš nenaředili.

Úplně nakonec zapracujte velmi opatrně větší kousky nalámaných sušenek – opatrně, ať je nerozdrtíte! 

Hmotu nechte vychladnout a nasáknout alespoň 3 hodiny v lednici. Poté tvořte lehce vlhkýma rukama kuličky, obalujte je v mandlových lupínkách a servírujte v papírovém košíčku. Budou se vám zdát křehké, ale to je na nich právě dobré – pomůže jim, když je necháte před servírováním klidně přes noc v ledničce. 

Špaldové linecké sušenky ve 4 variantách 
300 g špaldové mouky Bioharmonie (půl hladké, tj. bílé a půl celozrnné)špaldové linecké
200 g bio másla
100 g bio rýžového sirupu nebo bio ječný sirup se sladem 

Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici minimálně 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční linecké cukroví.

Pečte v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 minut. Pokud pečete větší korpus, tak o něco déle.

Varianty sušenek   

  1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem (nejlépe džemem bez přidaného cukru, kterých nabízejí bioprodejny mnoho druhů). Můžete slepovat i oříškovým krémem. 
  2. Na rozválené těsto nasypte kandovaný zázvor nakrájený na minikostičky a lehce posypte skořicí. Vykrajujte sušenky. 
  3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. Zkuste pro změnu přidat i koření: tlučený hřebíček a trošku skořice. 
  4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy můžete zkusit i lžičku sušeného linecké s kakaemzázvoru. Z vyváleného těsta vykrajujte sušenky. linecké s mrkví

Tip - koláčové těsto

Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých lískových či vlašských ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč. 

Nepečené jahelné kuličky s mandlemi:
200 g syrových jáhel v biokvalitě
3/4l jablečného moštu
špetka mořské soli
100 g rozinek
100 g oloupaných a opražených mandlí
250 g strouhaného kokosu
4 lžíce sušeného ovesného nápoje
cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu jahelné koule

Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Když jáhly uvaříte v jablečném moštu, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.

Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžete přidat i více rozinek, které zvýrazní sladkou chuť.

Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu.

Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2–4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření. 

Tip

Děti bude určitě bavit, když do kokosu přidáte trošku šťávy z nastrouhané červené řepy. Ale já jsem v tomto směru konzervativní, a i když je barvení řepou docela zábavné, ten výsledný červený kokos vypadá trochu jedovatě!           

Tipy na prodejny, které nabízejí bio produkty a suroviny:
www.bioweb.cz'
www.countrylife.cz
www.bionebio.cz
www.sonnentor.cz'
dm drogerie

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl