Stravování v zimě podle pravidel tradiční čínské medicíny

Datum: 10.12.2013
Komentáře: 0
obrázek
Čtyři základní roční období jsou výrazné mezníky roku a jejich projevy mají na nás velký vliv. Chlad zimy a horko léta jsou hraničními stavy, se kterými je potřeba umět se řádně vypořádat. Jedním z nejsilnějších našich pomocníků je stravování, ale v tom množství různých dietologických doporučení není vůbec lehké se zorientovat. Důležité by pro nás měla být přirozenost našeho stravování, protože co je přirozené, je v souladu s přírodou a to co je v souladu s přírodou nám prospívá.

Zima je ročním obdobím, které se rodí počátkem listopadu a od této doby je dobré se zaměřit, co nám v tomto období prospívá. Tradiční čínská medicína (TCM) se dívá na člověka z celkového pohledu a rozděluje jeho vnitřní svět na pět základních částí. Podobným způsobem se dívá i na roční cyklus, který dělí také do pěti celků. Zimní období je spojeno s energií, které říkáme Voda. Voda se projevuje v přírodě chladem, vlhkem, temnotou, zimou a severem. Jako živel k této energii Vody přináleží voda.

V lidském těle se energie Vody projevuje v ledvinách a močovém měchýři. Je spojena s vylučováním a vyměšováním a projevuje se na uších. Ledviny jsou místem, kde sídlí naše vitální síla. Jejich dobrá kondice je pro nás velmi důležitá, protože pokud jsou ledviny slabé, jsme slabí i my. Naše vitální síla nemá možnost dobře proudit a oslabuje se naše imunita. Je dobré si uvědomit i psychosomatické vztahy emocí a orgánů. V ledvinách sídlí emoce strachu. Velmi často se mi potvrzuje, že lidé, kteří přicházejí na konzultace a mají slabé ledviny, trpí neopodstatněným strachem a obavami. Úpravou jídelníčku, zlepšením kondice se i tyto problémy dají odstranit bez zbytečné medikace.

Stejně jako roční období a lidské tělo, rozdělujeme i potraviny ve stejném systému pěti energií. K energii Vody přináleží chuť slaná a proces zpracování je dlouhé vaření. Slaná chuť je chutí moře a jeho plodů, proto bychom se měli více orientovat na tento druh potravin. Obecně se v naší společnosti nadužívá sůl a proto je potřeba s touto chutí a látkou pracovat obezřetně. Sýry, uzeniny, konzervy a vůbec snad všechny polotovary obsahují velký podíl soli, ta měkké činní tvrdým a tvrdé měkkým. Slaná chuť v té správné míře je základním znakem potravin spojených s vodou. Mořské řasy, které jsou v přímořských státech celého světa populární a oblíbené si získávají postupně i naše kuchyně. Ryby mořské nebo naše sladkovodní jsou spojeny s živlem vody a proto se s energií Vody dobře párují. Rybí polévky a vůbec ryby na všechny možné způsoby úprav jsou pro zimní období nejvhodnějším.

Dalším znakem potravin spojených s energií Vody je i jistá podobnost s ledvinami, kterou mají třeba fazole. Černé fazole, fazole adzuki, ale i hrách, čočka a sója jsou z pohledu energií jídla přiřazeny k energii Vody. Protože dietologie TCM není dietologie vegetariánská, jsou pro nás určena i doporučení zahrnující maso, které je dalším ochráncem vitální síly v organizmu.  

Pokud tedy shrneme jednoduché doporučení na stravování v zimním období podle pravidel TCM, je vhodné konzumovat jídla na podporu našich ledvin a vitální síly.

-          Dlouhodobé vývary z masa a kostí
-          Rybí polévky a ryby obecně
-          Luštěniny na všemožné způsoby
-          Kořenová zelenina a její vývary
-          Veškeré druhy nákypů pečených při mírné teplotě v troubě
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaroslav Xiongmao Vydržel
Konzultant Feng Shui, věštec a čínský astrolog
http://about.me/jaroslav_vydrzel

Foto: Pixmac

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl