Mlýnky na obilí – návrat ke kořenům

Datum: 3.7.2013
Komentáře: 5
obrázek
Již odnepaměti je s lidským životem a zejména pak s lidskou potravou spojené obilí a obiloviny. Lidé pěstovali obilí na zrno, toto zrno zpracovávali na mouku a na další suroviny, z mouky pekli chléb a placky. Po dlouhá léta bylo obilí a produkty z něj nejdůležitější surovina v každé domácnosti. Dnes už koupíme mouku v různé kvalitě v každém obchodě, nemusíme s pytlem obilí do mlýna. Ale je to vždy to nejlepší?

Protože jde kupředu pokrok i rozvoj produktů alternativní výživy, také v oblasti obilovin a mouky už dnes máme mnohem víc možností než dříve. A proto také víme, že čerstvě umletá mouka je výrazně kvalitnější než ta, kterou si přineseme v sebelepším balení z obchodu. Kromě toho mouka celozrnná ani není určená pro dlouhé skladování. Pokud v ní chceme uchovat cenné látky a živiny, musíme ji zpracovat co nejrychleji. Navíc by se také snáze zkazila, což je způsobenou obsahem tukových složek v klíčku zrna. A proto je mnohem praktičtější si ji umlít doma pro okamžitou spotřebu.mlýnek

Celozrnná mouka, zejména ta z vlastní domácí výroby, obsahuje nejcennější složky obilného zrna – vlákninu, mnoho vitamínů (zejména vitamínu B), minerální látky, stopové prvky (například chróm, jód, selen, zinek nebo železo), antioxidanty a enzymy. Čerstvě namletá celozrnná mouka je navíc mnohem lépe stravitelná, je zdravější, rovněž při pečení těsto lépe kyne. Již při samotném mletí mohou některé tyto prvky být znehodnoceny, a proto je nezbytné, aby třením mezi mlecími kameny nedošlo ke zvýšení teploty nad 40 stupňů. A právě toto nám dokáže zajistit i ohlídat kvalitní domácí mlýnek. A dokáže toho mnohem víc – z obilných zrnek můžete vyrábět také vlastní obilné vločky. O tom, jak dobré a zdravé je müsli, není nutné dlouho vyprávět. Natož pak takové, které si můžete doma vyrobit sami.

Jaký mlýnek pořídit?

Důležité je dopředu vědět, kolik kilogramů obilí budeme chtít v průběhu týdne či měsíce zpracovat. Pro drobné využití a namletí malého množství mouky tu a tam do kaše či na výrobu chleba vystačí naprosto mlýnek ruční. Ten se hodí rovněž na cestování do míst, kde není elektrické připojení, anebo také pro ty, ruční mlýnekkteří preferují původní způsob života. Pro větší rodinu a pravidelnou denní potřebu umletí mouky se určitě vyplatí mlýnek elektrický. Jeho výhodou je, že bez práce a rychle namele tolik obilí, kolik je potřeba. Stačí do něj nasypat suché obiloviny a dál se o nic nestarat.

Elektrických mlýnků je ale také víc druhů. Záleží na tom, jaké v nich budeme mlít suroviny. Pro klasické obiloviny – tedy pšenici, žito, oves, případně ještě špaldu nebo pohanku a proso – stačí základní řada mlýnků s mlecím kamenem a menším výkonem. Pro tvrdší obiloviny – rýži, hrách, kukuřici nebo cizrnu – je lepší pořídit kvalitnější mlýnek vločkovačs větším výkonem a silnějším motorem. A pokud raději než mouku chcete vyrábět vlastní vločky, vyplatí se koupit spíše vločkovač. Lze jej pořídit i v kombinaci s mlýnkem, ale těchto produktů je menší nabídka a dokážou na vločky zpracovávat pouze oves, jinou obilninu ne. Výhodou mlýnků je nastavitelná hrubost mletí – od hladké mouky pro pečení cukroví a chleba, až po hrubozrnný šrot. Mlýnky se snadno udržují i obsluhují a jsou vyrobeny z přírodních materiálů. A pěkně vypadají.

Ale co je hlavní – čerstvě umletá mouka je nejen zdravá, ale také krásně voní!

Redakce
foto:http://www.mlynky.biz/

 

 

 

 

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
0-5/5

Mlýnek

Mlýnek taktéž mám a jsem moc spokojená - koupila jsem si značky Wardner Biotech - ten úplně první, co je zobrazený u článku a moc moc velká spokojenost. Doporučuji.

Re: Mlýnek

To jsem ráda, aspoň mám tip :-). Děkuji

Mlýnek na mletí

Taktéž jsem si koupila mlýnek na obilí - Wardner Biotech. Moc dobrý Mlýnek.

mlýnek na mletí

Wardner Biotech byla první značka, která mě při možném nákupu mlýnku napadla. Takže jsem neváhala a mlýnek koupila. Je suprový.

mlýnek

Máme tenhle mlýnek www.nejlepsi-spotrebice.cz/komo-duett-100-mlynek-na-obili-a-vlockovac-2v1/. Skvěle mele.
0-5/5