Předvánoční pečení – perníčky na adventní stůl

Datum: 26.11.2011
Komentáře: 0
obrázek
Mnoho času nezbývá a už se zase blíží Vánoce. Toto období roku v sobě snoubí dva velké protiklady. Na straně jedné stále více ponurý podzim, mlhavá rána, inverzní studené dny, holé stromy a čím dál dříve tma. Na straně druhé nadcházející období adventu plné rozsvícených světel a krásného očekávání vánočních svátků se všemi jejich radostmi; období splněných přání a snů.

Každý rok je předvánoční období také plné shonu a starostí, aby byla domácnost vymydlená jako z katalogu, aby se počet druhů vánočního cukroví ještě zvýšil oproti loňsku a aby na každého doma čekal ten správný počet nejlepších vánočních dárků. Čím víc se svátky blíží, tím se štvanice zvyšuje – takže na samém konci není ani tak moc vánoční pohoda, ale spíš  únava a úleva, že už to je za námi. 

Bez perníčků by to nebylo ono 

Možná by to přece jen jednou chtělo trochu změnu. Pravý význam Vánoc je přece v jejich duchovní podobě, ne v množství vyprodukované činnosti. Například cukroví není potřeba dvacet druhů. Možná i deset je zbytečně moc. Když na to přijde, stačí jich skutečně jen trochu. Každý má nějaké své nejlepší a ve své rodině tradiční. Ale co by rozhodně nemělo na svátečním stole chybět, jsou perníčky. 

Perníčky patří k tradici českých Vánoc stejně jako rozkrojená jablíčka, lité olovo nebo Ježíšek s dárky. V každé rodině se předávají zaručené recepty z generace na generaci, ale základem každého z nich je vždy med – úžasný produkt pracovitých včel, kterého doposud naše příroda poskytovala dost a dost každému a který odnepaměti sloužil jako sladidlo i lék. 

Některé recepty dovolují upéct perníčky na poslední chvíli, jiné se zase pečou dostatečně dopředu. Zejména proto, aby se stačily odležet a získat tu pravou měkkou konzistenci – a také aby provoněly náš byt svojí typickou kořeněnou vůní. Někdo začíná dva týdny před Vánocemi, někdo na Mikuláše. Ale pokud se chceme vyhnout stresu a shonu, anebo chceme dětem udělat právě na Mikuláše radost z prvního cukroví, můžeme začít péct už před začátkem adventu. 

Začít můžeme co nevidět 

Perníčkům to rozhodně neuškodí. Naopak – jejich výroba vyžaduje dost času. Těsto by se nejprve mělo nechat odležet – a to alespoň jeden den, ale vůbec neuškodí třeba celý týden, když si ho připravíte do zásoby. Uložené v mikrotenovém sáčku v ledničce je připravené na zpracování, jakmile se nám to bude hodit.   

A naše děti budou nadšeně pomáhat, protože vypichovat z těsta různé tvary patří mezi jejich oblíbenou zábavu spojenou s těšením na Vánoce, které jim tím budou připadat zase o kousínek blíž, ačkoliv jsou z jejich pohledu ještě neskutečně daleko. AleMikuláš s čertem Mikuláš, který jim vždy čekání na Vánoce o něco zkrátí, tady bude co nevidět – a proč tedy nevyrobit pro radost dětem Mikuláše s andělem a čertem z perníku? 

Formičky na různé vánoční a adventní figurky pořídíme dnes snadno – pokud si je tedy nechceme vykrajovat podle vlastní fantazie. Kromě Mikuláše můžeme z perníku upéct a sestavit perníkovou salaš i s bačou, betlém i s jesličkami, zvonek nebo i vánoční stromeček s dárky. Vykrájené kousky perníkového těsta by měly na plechu nějakou chvíli odpočívat, alespoň hodinu. Teprve potom je potíráme a vkládáme do vyhřáté trouby. 

Upečené perníčky – poté, co je ozdobíme a poleva na nich zaschne – patří do keramické nebo plechové dózy a s ní do studené a vlhčí místnosti. Ideální je komora či spíž, sklep nebo alespoň nevytápěný pokoj. Je to důležité proto, aby neztvrdly, ale naopak se rozležely do Betlémté míry, že si na nich budeme pochutnávat nejen my, ale i všichni naši blízcí. Tedy za předpokladu, že o naší skrýši nevědí – protože potom je možné, že perníčky ani do Mikuláše, tím spíše pak do Vánoc, vůbec nevydrží..
K vytvoření betlému a Mikuláše s čertem můžete použít vykrajovátka od firmy Tescoma.

 

Šárka Kunická

Tipy na perníčky

  • I když platí, že méně znamená více, v případě medu rozhodně nezkazíme, pokud ho použijeme do těsta víc – ideální je      tekutý med, který získáme snadno po nahřátí dózy v mikrovlnné troubě nebo v horké vodě. Medem můžeme nahradit zčásti nebo zcela cukr.
  • Pokud nepoužijeme prášek do perníku s kypřidlem, perníkové koření musíme doplnit amoniakem. V hmoždíři si můžeme také připravit vlastní směs koření – měla by obsahovat koriandr, hřebíček, kardamom, zázvor, skořici a anýz.
  • Mouka pro nejlepší těsto je ideálně směsí celozrnné mouky pšeničné a žitné (tedy té, co se běžně prodává na domácí chléb), ale můžeme použít i obyčejnou hladkou.
  • Perníkové těsto (stejně jako ostatní těsta na vánoční cukroví) se skvěle vyvaluje mezi dvěma mikrotenovými fóliemi – jde   to snadno, rychle, těsto se nelepí a neničí se jeho kvalita podsypáváním  moukou.
  • Hotové tvary vykrojené z perníkového těsta můžeme potírat nejen celým rozšlehaným vejcem, ale také jen samotným      bílkem či žloutkem nebo jen oslazenou vodou (rozmíchanou s moučkovým cukrem), případně i oslazeným rumem.
  • Těsto při pečení nabyde, proto je potřeba na to  myslet při kladení kousků na plech, který vyložíme pečícím papírem a      vkládáme do trouby až poté, co ji rozpálíme na 150 stupňů.
  • Čím hustší bude poleva (tedy čím víc moučkového cukru zapracujeme do sněhu z bílků), tím lépe se nám s ní bude      pracovat, ale tím rychleji bude tuhnout a zasychat.
  • Poleva může být také z citronu či rumu, lze ji barvit přírodním potravinářským barvivem, ale nejpůsobivější je právě      sněhově bílá.
  • Do dózy s perníčky můžeme vložit kousek jablka, budou potom déle měkké a také budou o to víc vonět.

Zaručené recepty na perníčky: perníčky

Perníčky na Mikuláše nebo na poslední chvíli – jsou hned měkké (není nutné je nechat rozležet)

200 g medu, 100 g rozpuštěného másla, 250 g cukru moučka, 150 g hladké mouky, 4 celá vejce, citronová kůra, kakao, skořice
 a 10 g jedlé sody, vše v míse vymícháme.

Postup při zpracování těsta: 

Na vál prosejeme 500 g hladké mouky  (prášek do perníku do varianty perníčky na Vánoce).Přidáme dobře vymíchanou hmotu a těsto řádně vypracujeme a necháme přes noc v lednici uležet do druhého dne. Po jeho vyválení (asi 2 mm silná placka) vykrajujeme požadované tvary perníčků. Pečou se nejprve zprudka na 200 stupňů, po chvíli troubu zmírníme na 150 stupňů a pečeme do zlatova.

Po upečení potíráme žloutkem. 

Perníčky na Vánoce – jsou ideální po rozležení v dóze (změknou za 1 – 2 týdny)

250 g medu, 150 g másla, 250 g cukru moučka, 100 g jemně mletých mandlí, 400-500 g hladké mouky, kůra z citronu, 1 vejce, 1 sáček prášku do perníku

anebo 

150 g medu, 150 g cukru moučka, 50 g másla, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 1 sáček prášku do perníku – tato verze je levnější a méně pracná 

Perníčky na ozdobu (figurky na ozdobení stromečku nebo na sestavení perníkové salaše či betlému)

3 lžíce medu, 250 g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 1 lžička citronové kůry, 2 vejce, 500g hladké mouky a ½ lžičky jedlé sody 

Poleva:

200 g prosátého cukru moučka se vymíchá s 1 bílkem, šťávou z ½ citrónu a 1 lžicí  horké vody, anebo další varianta - do pevně ušlehaného sněhu z 1-2 bílků se vmíchá 70-100 g prosátého moučkového cukru (dokud poleva dostatečně nezhoustne)

Foto: Pixmac

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl