OVES - harmonizující obilnina

Datum: 17.11.2011
Komentáře: 9
obrázek
V posledním článku jsme si představili potraviny, které pomáhají zmírnit či odbourat stres. V následujících textech zde budeme postupně procházet čínskou medicínou a snažit se ji aplikovat na českou kuchyni. První skupinou potravin jsou obilniny.

Moudrý člověk je jako voda. Voda prospívá všemu a s ničím nesoupeří  Lao-c´ 

Začneme středem, do kterého patří slezina, slinivka a žaludek - podle čínské energetické růžice prvek země. Dalšími prvky jsou potom dřevo, oheň, kov a voda. Země ve všech úrovních života symbolizuje střed. Člověk se zdravým středem stojí oběma nohama na zemi a soustředěně vykonává své úkoly. Jestliže se ze svého středu vychýlí, nebude již moci soustředit svoje myšlenky. Jeho myšlenky budou bez přestání kroužit okolo určitých problémů, aniž by dospěl k nějakému výsledku. Psychický projev v podobě hloubání nebo nadměrného přemýšlení poškozuje funkční okruh sleziny. Naproti tomu člověk se zdravým a silným středem disponuje pronikavou vůlí. 

Číňané si dávají slezinu do spojitosti s přijímáním potravy. Funkční okruh sleziny je totiž zodpovědný za přeměnu potravy a za kvalitní zužitkování a rozdělení živin. Slezina jakožto distributor je úzce spojena se všemi ostatními funkčními okruhy. Slezině odpovídá horní část břicha, a proto bývá Buddha často zobrazován v korpulentní podobě jako člověk „spočívající ve svém středu“. 

Únava patří k hlavním příznakům přetíženého středu. Přichází období zimy a slezina má ráda teplo. Proto Číňané během dne popíjejí teplou vodu nebo čaj, což ostatně dělá dobře i ledvinám. Pokud je oblast středu vystavena přílišnému chladu, vzniká čajnadýmání a bolesti břicha. 

Oves pro zahřátí organizmu 

Abychom posílili okruh sleziny, zařadíme do svého jídelníčku z obilovin jáhly a především oves. Oves pravděpodobně pochází z horských oblastí Číny a Mongolska. Je to zahřívající potravina, a proto se hodí hlavně v zimě. Germánští bojovníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařili ji před tažením do boje. Staří Římané zase máčeli oves do vína, které pak pili vojáci před bojem pro posílení mužnosti a síly. V Británii a ve Skandinávii se oves stal klíčovou obilninou. 

Oves obsahuje hodně fosforu, hořčíku, železa, zinku a vitamínů B1, E a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Oves je velmi výživná obilnina. Obsahuje více bílkovin a 2-4krát více tuků než ostatní obilniny.  Jedná se o zdravý a pro tělo důležitý tuk s nenasyceným mastnými kyselinami. Dokáže předcházet zácpě a díky obsahu slizu působí hojivě na sliznice střev a žaludku. Stabilizuje krevní cukr, pomáhá snižovat cholesterol, vysoký krevní tlak a posilovat srdeční sval. Posiluje také nervovou soustavu (uklidňuje při vyčerpání, stresu a při přepracování). Zásobuje naše tělo silikonem, který je potřebný pro obnovu kostí a tkání. Jedná se tudíž o úžasný zkrášlující prostředek pro naši kůži.  

Pohledem čínské dietetiky 

Oves uklidňuje a obnovuje nervový systém, posiluje slinivku, slezinu, buduje a vyrovnává vnitřní energii qi, snižuje cholesterol a posiluje srdce. 

Použití  kuchyni                                                                                                                                        

Nejovesná kašejednodušší způsob, jak oves pravidelně jíst, jsou ovesné kaše z vloček. Použijte 1 hrnek vloček jemných na 2 díly vody nebo 1 hrnek celých vloček na 1,5 dílu vody, povařte 10-20 minut se špetkou soli. S jemně mletými vločkami bude kaše rychlejší, cca za 10 minut.     Nebo můžete vločky pouze přelít vroucí vodou a nechat nabobtnat.  Vločky přidávejte jako zavářku do polévek. Můžete je přidat i do těst, protože vločky dobře pojí, podobně jako vajíčko. Celý oves je zdravější a budete ho vařit stejně jako naturální rýži nebo kroupy.  

Zdroje
Fritz Friedl - Zákon rovnováhy
Hanka Zemanová - Bio Abecedář
Vendula Králová
foto:pixmac

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
0-9/9

John

I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work! ggaddfdfcedddddf

Re: John

Dear Smitha770, we were delighted by your comment. We are proud of our powerful and inventive team who manage the site. Actually we are mainly focused on czech visitors. Perhaps, we could consider publishing articles in other lanquages. You will be welcome here whenever you visit the site.

Good info

Very nice site!

Re: Good info

Thank you :)

Good info

Very nice site!

Good info

Very nice site!

Good info

Very nice site!

Good info

Very nice site!

Good info

Very nice site!
0-9/9