Svatomartinské víno

Datum: 11.11.2015
Komentáře: 0
obrázek
Pranostiky praví, že Martin každý rok dorazí na bílém koni. Pokud bychom to měli brát vážně, letos si tedy dost pospíšil, protože sníh napadl v našich krajích o hodně dříve, než bývá obvyklé. Ke svátku Martina se váže další tradice – tento den by se měla na stole objevit do zlatova vypečená husa. To proto, že prý husy svým kejháním svatého Martina vyzradily, když se skrýval ve chlévě před davem, který jej chtěl jmenovat biskupem, a tak si na nich lidé od té doby vždy ve svátek Martina pochutnávají. Je zde ale ještě jedna příjemná událost. Tento den se nalévá do sklenic mladé víno – Svatomartinské.

Mohlo by se zdát, že tradice Svatomartinského vína je novinkou posledních let, možná jakousi českou odpovědí na mladé víno z Francie, Beaujolais, které doráží na pulty a do sklenic vždy třetí čtvrtek v měsíci listopadu. Ale tak to není – tradice Svatomartinského vína má kořeny již u dvora císaře Josefa II. Již tehdy si vinaři připíjeli na svátek svatého Martina mladým vínem, a to proto, aby oslavili konec svojí služby u sedláků a dojednali si podmínky na příští rok. K lahodnému moku si pochutnávali na vypečené husičce a vše zajídali koláči.

11. 11. v 11 hodin

Z prvního mladého vína odborníci dokážou odhadnout kvalitu celého ročníku. A toto svěží mladé víno z aktuální sklizně má v sobě vždy přívlastek něčeho výjimečného. Podle tradice si můžete přiťuknout vždy na svatého Martina, tedy 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o víno svěží s výraznou chutí ovoce, které sice zrálo pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačilo získat svůj osobitý charakter. Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Abyste si výjimečnou chuť a svěžest mladého vína mohli skutečně vychutnat, není dobré toto víno dlouho skladovat. Měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara.

Letošní vinařský ročník přinesl mnoho problémů s výkyvy počasí, s nimiž se museli vinaři srovnat – málo sněhu v zimě, květnové mrazy, které poškodily mnoho rostlin, málo srážek přes vegetační období a naopak teplé letní počasí, které uspíšilo sklizeň. Vinobraní letos začalo již na počátku září. Díky tomu ale hrozny mají výbornou kvalitu a cukernatost. Již po prvním prokvašení bylo poznat, že letošní ročník by mohl být zajímavý a chuťově velmi výrazný. A to přesto (anebo možná právě proto), že třetina úrody v zimě a zjara pomrzla nebo ji v létě poznamenalo velké sucho.

Tradice mladých vín

Nepříliš velká sklizeň byla letos i v rámci celé Evropy. Také v evropských zemích, zejména těch jižních, které mají vinařskou tradici, je známý zvyk mladého vína. Vůbec nejznámější z nich je francouzské mladé víno z odrůdy Gamay – Beaujolais Nouveau.
Tato tradice započala ve Francii v roce 1951 s pragmatickým cílem – prodat co nejdříve mladé víno, aby přineslo prostředky do rozvoje vinic v období, kdy spotřeba vína klesala. Původně komerční záměr získal postupně na velké popularitě, a tak dnes vinice v regionu pěstují révu určenou přímo k produkci mladých vín. Na rozdíl od Svatomartinského ale Beaujolais může zrát delší dobu, spotřebovat by se mělo do pěti let. Konzumace tohoto vína je oficiálně povolena od půlnoci třetího čtvrtka v listopadu. Toto pohyblivé datum se ukázalo pro vinaře praktičtější než původní termín 15. listopadu.

Svatomartinské víno má tedy oproti Beaujolais o několik dnů náskok, a proto si jej nezapomeňte letos na svátek Martina obstarat, a i když nejste příznivcem vypečené husy, skleničku s průzračným lahodným vínem si určitě vychutnáte jen tak.

 

Šárka Kunická

Více na www.svatomartinskevino.cz, www.beaujolais-nouveau.cz
foto: Pixmac, svatomartinskevino

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl