Lněný olej – vhodný doplněk stravy

Datum: 25.7.2012
Komentáře: 0
obrázek
Nejprve je potřeba vysvětlit si rozdíl mezi přírodními oleji a minerálními. Pro laika možná mohou vypadat na první pohled stejně nebo podobně. Ale není tomu tak. Proto než si koupíte krém či olejíček, kterým chcete prospět svému organismu, nejprve se pečlivě podívejte na jeho složení.

Minerální oleje (paraffinum liquidum), též zvané ropné, jsou povětšinou produktem destilace ropy. Mají poměrně nízkou hodnotu, ačkoliv jsou hojně využívané v kosmetice kvůli nízké ceně a snadné dostupnosti. Minerální oleje ulpívají na povrchu, nevstřebávají se, protože tělo je chytré a pustí do hlubších vrstev jen to, co potřebuje. Tím pádem tyto oleje či krémy slouží jako ochrana před dehydratací pokožky, ale zabraňují jejímu dýchání. Jejich obsah cenných látek oproti rostlinným olejům je nulový. A přesto tvoří většinu základů běžné kosmetiky, a to i dětské.

Rostlinné oleje nejde s minerálními srovnat

Naopak zcela jinou kvalitu nám poskytnou rostlinné oleje, a to ještě ideálně zastudena lisované. Tím se v nich udrží všechny cenné hodnoty, tedy vitamíny a minerály, a naší pokožce (a často i našemu žaludku, protože jsou většinou určeny také pro konzumaci) poskytnou skutečné dary z rostlinné říše. O některých olejích jsme si zde již psali a číst jste mohli také návody na přípravu masážních směsích olejů a bylinek. Vynechali jsme ale jednu plodinu, jejíž olej by neměl v našem domově chybět. A přitom se jedná o zcela obyčejnou, v našich zemích po staletí pěstovanou rostlinu. Jejím hlavním účelem je surovina pro textilní průmysl. Už víte? Je to len.

 

Len je zázračné semeno

Len setý (Linum usitatissimum) lze považovat skutečně za zázrak přírody. Dříve však byly objeveny vlastnosti jeho vlákna. Textilní výrobky z této suroviny se vyráběly už dávno před naším letopočtem, u nás se pěstoval především v podhorských oblastech a sloužil dlouhá léta jako hlavní surovina pro výrobu oděvů, obuvi, malířských pláten, ubrusů či vazby knih. Je ovšem potřeba podotknout, že len setý se dělí na dva základní užitkové typy – právě na přadný len, z nějž se zhotovují textilie, a potom na len olejný. Semena přadného lnu mají také využití pro výrobu oleje, ale tento olej je méně kvalitní a využívá se především pro výrobu laků, barev, fermeží nebo například linolea.

Olejný len a zejména jeho semena mají vysoké nutriční hodnoty. Především to je tuk s vysokým podílem kyseliny linoleové, vláknina a minerály. Obsahuje Omega 3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správnou činnost organismu. Protože je poměrně hustý a zabarvený, nehodí se příliš pro masáže, ale o to víc je vhodný pro konzumaci. Má mírně nahořklou příchuť připomínající ořechy, což ale například zeleninovému salátu dodá zajímavé orientální aroma. Pokud jej smícháme s tvarohem, je organismem absorbován rychleji a může tak pomáhat rozpouštění nahromaděného tuku v cévách. Posiluje srdce, pomáhá likvidovat tumory, léčí artritidu. Při správné rovnováze tuků a proteinů tělo vyzařuje magnetické pole, které přitahuje fotony obsažené ve slunečních paprscích. Při léčbě lněným olejem se velmi rychle dostavuje zlepšení stavu a úleva.

Pozor ale při skladování. Olej je nutné chránit před teplem, oxidací a UV zářením, jinak rychle žlukne. Proto mu nejlépe bude v chladničce. Nelze na něm také smažit. Pokud si jej budete chtít koupit, pořídíte jej v prodejnách zdravé výživy nebo například v dm drogerii.

Recept ze lněného oleje:

Léčebná kůra (anebo jen zdravá svačina) se připraví snadno a rychle – smíchejte 1 díl oleje a 3 díly měkkého tvarohu, ochuťte medem, lesním ovocem nebo ořechy (ne arašídy). Pořádně promíchejte a jezte jednou denně.

Ilhem Mahbouliová
foto:Pixmac, Ilhem Mahbouliová

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl