Zahrada v červenci

Datum: 18.7.2012
Komentáře: 0
obrázek
Máme tady konečně léto, a to v plné parádě. Letošní červenec je poměrně vydařený – především co do výše teplot a množství slunečních paprsků. Extrémní byly samozřejmě i bouřky s krupobitím a přívalovými dešti, ale i tyto výkyvy počasí bohužel k červenci patří. Pokud nejste nešťastníci, kterým kroupy či velká voda zničily úrodu, vaše zahrada i truhlíky v oknech v tuto chvíli září barvami, omamně voní, dozrávají různé plody. Právě teď je ten nejlepší čas si zahradu naplno užívat.

Proto také uprostřed léta zapomeňte na náročné práce a spíše odpočívejte a dívejte se kolem sebe. Třeba vás právě během chvíle v zahradní houpačce či na lehátku napadne, co by se dalo změnit či vylepšit, které rostliny vysadit pro příští sezónu, jaká zelenina se lépe urodí, kde strom a keř stíní či překáží a kde naopak chybí. Pokud se přece jen chcete pustit do práce, tak spíš jen zahradu udržujte. A samozřejmě tam, kde neprší, vydatně zalévejte.

V tuto dobu kvete na zahrádce spousta květin. Ty vhodné si nařežte do vázy a zpříjemněte jimi domov i pracoviště sobě i svým milým. Krásnou a romantickou kytici do vázy natrháte při obyčejné procházce na neposečené louce. Pečujte také o květiny v truhlících a nádobách, kromě zálivky potřebují odstranit zaschlé výhony a odkvetlé části. Cibule tulipánů každý druhý nebo nejpozději třetí rok právě v tuto dobu vytáhněte ze země a nechejte oschnout na vzdušném stinném místě. Na podzim je zase vysadíte. Podobně pečujte i o narcisy, tam ale stačí obměna jednou za pět let. Trsy se po rozdělení hned zase vrátí do hlíny.

V létě je dobré rostliny také přihnojovat. V době květu je možné, že budou trpět nedostatkem draslíku a fosforu. Ideálním přírodním hnojivem jsou slepičince a koňský hnůj (ať již v přírodní podobě, anebo koupené v obchodě) anebo slupka od banánu, kterou přidáte do půdy. Půdu u keřů a stromů mulčujte, nejvhodnějším prostředkem v tomto období je obyčejná posekaná tráva (ta, kterou vysypeme z koše od sekačky), která je plná vhodných živin.

Usušte si květiny

Začíná doba na stříhání různých květin a travin vhodných do suchých vazeb.
Svazky květin nebo klasy svázaného obilí a ozdobných trav zavěsíme hlavičkami dolů na vzdušné místo. Čím více pestrých tvarů a květů vyberete, tím budou vaše dekorace později zajímavější. S vyvazováním nespěchejte, je čas nechat je až na podzim – alespoň nám později připomenou krásné a teplé letní dny. Proschlé květiny proto zatím opatrně uložte do truhly nebo do komory, kde se na ně nebude prášit.

V tomto období můžete začít vysazovat novou zeleninu na podzimní sklizeň. Ideální je čínské zelí, polníček, špenát, fenykl a různé druhy letních salátů. Dobře vám půjde také množení keřů a jiných rostlin řízkováním. Vhodné pro toto rozmnožení jsou cypřiše, túje, tisy nebo jalovce; řízky rostlin potřebují vzdušný a stále vlhký substrát. Mnoho větviček listnatých keřů zase dokáže kořenit v nádobě s vodou.

Je čas pro sběr bylinek

Nejen okrasné rostliny, ale také bylinky v tomto období sbíráme a mrazíme nebo sušíme pro zimní období. Například bazalku je potřeba sklidit hned po vykvetení, kdy má největší sílu. Po seříznutí obvykle znovu obrazí. Saturejka zahradní má jako koření nejlepší formu těsně před nasazením poupat a pak ještě jednou, když je v plném květu. V tu dobu je nejvhodnější ji sušit. Majoránka je naopak nejlepší pro sušení poté, co se vyvinou květní pupeny. Máta peprná dokáže poskytnout dvojí úrodu, pokud ji pořádně sestříháte právě v tuto dobu. A levanduli sbírejte v okamžiku, kdy se její květy vybarví svojí typickou modrofialovou barvou.

Červenec je jinak také ideální pro péči o jahodníky, které již přestaly plodit. V tomto období můžete vysadit nové sazenice, aby do podzimu stihly zesílit a zakořenit a mohly přinést jahody již příští rok. Ideální pro obnovu je tříleté období – po něm již jahodník obvykle moc neplodí. Přebytečné výhony u starších rostlin odstřihněte, jahodníky mírně přihnojte. A pokud máte chuť na čerstvé plody, červenec je na ně bohatý i poté, co skončí sklizeň jahod a třešní. Právě v tomto období totiž zrají maliny, borůvky, rybíz nebo meruňky.

Zavařujeme a nakládáme

Proto je také léto obdobím zavařování. I když dnes ovoce koupíme čerstvé prakticky celý rok, domácí kompoty, šťávy a džemy nebo vlastní zavařené okurky jsou v našich krajích pořád v kursu a jejich příprava do sklenic patří k oblíbeným způsobům zpracování letní úrody. Některé druhy ovoce lze také sušit anebo zamrazit. Pokud chcete změnu oproti tradičním a typickým způsobům úpravy, vyzkoušejte následující recept:

Rybíz á la brusinky

1 kg rybízu

1 dcl vody

Ovoce s vodou povaříme 5 minut, potom přidáme 80 dkg cukru a 1/4 lžičky kyseliny citrónové. Znovu povaříme 5 minut. Potom směs necháme prochladnout, přidáme 4 lžíce rumu, promícháme a plníme do skleniček. Do každé přidáme 2 hřebíčky a můžeme i kousek celé skořice. Uzavřeme a již nesterilujeme.

A ještě jeden způsob uchování ovoce stojí za zmínku. Naložte si je do rumu. Naložit lze prakticky jakékoliv plody, podmínkou je, aby byly čerstvé, nenahnilé a musí zůstat ponořené a mimo přímé světlo. V minulosti byly oblíbené „rumové hrnce“, kdy se do sklepa do velkých kameninových džbánů nakládalo do rumu ovoce všech druhů postupně tak, jak od května dozrávalo. Poslední vrstvu uzavíraly v říjnu švestky a pak už se jen čekalo do Vánoc, kdy naložené ovoce zpestřilo sváteční hodování. Vy si můžete na chladné dny připravit ještě další likér na zahřátí:

Ořechový likér

600 g zelených nezralých ořechů

5 ks hřebíčku, kousek celé skořice, nastrouhaná kůra z pomeranče

500 g cukru

500 ml vodky

Ořechy sbíráme tak, aby šly rozkrojit – musí být tedy nezralé s nevyvinutou skořápkou. Nejlepším obdobím pro sběr za tímto účelem je právě konec července. Rozkrájíme je na kolečka a naložíme do alkoholu spolu s ostatními přísadami. Necháme vylouhovat 3 – 4 týdny a potom přecedíme.

Šárka Kunická
foto:Picmax

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl