Jahody - zásobárna vitamínů a minerálů

Datum: 6.6.2016
Komentáře: 0
obrázek
V dnešní době už nemusíme jako Maruška tápat ve sněhu a mrazu a hledat jahody u moudrých starců. Když si jsme ochotni připlatit, pořídíme je i v zimním období v supermarketech. Ale typickým měsícem, kdy je jahod nadbytek a můžeme si je natrhat i na zahrádce, je právě červen. Jahody se červenají, omamně voní a do našich domovů přinášejí začátek léta.

Možná netušíte, že tyto krásně a sytě červené plody do našich končin dorazily relativně nedávno. Existují sice dohady o jejich konzumaci již v období starověkého Říma, ale současné odrůdy jsou následkem importu různých odrůd jahod z Ameriky v době středověku, zhruba v 17. století. Oblíbené byly hlavně mezi šlechtou a také mnichy v klášterech, křížením různých odrůd byly vypěstovány ty, které známe v dnešní podobě. V českých zemích se začaly více pěstovat až v 19. století.

Jahody na zahrádce i v lese

Kromě zahradní jahody můžeme na svých procházkách v lese najít i jahody lesní. Jsou typické svojí výraznější vůní i chutí, na druhoukošíček jahod stranu se jedná o drobnější plody. Těmto lesním jahodám se do jisté míry podobá odrůda jahod měsíčních, které plodí na zahradách podobně drobné plody pravidelně po celé léto až do podzimu, zhruba jednou za měsíc. Jsou velmi oblíbené a rovněž mají typickou chuť a vůni. Běžné jahodníky plodí nejčastěji jen jednou za rok, a to právě v období června, maximálně července. Možná netušíte, že jen v naší zemi se vyskytuje 45 různých odrůd jahod.

Jahoda patří mezi ovoce s vysokým podílem vitaminu C, obsahuje ho stejné množství jako citrusové plody. Již jeden šálek jahod nám pokryje 100% vitamínu C. Kromě něj je také zdrojem vitaminů A, E a B, minerálních látek (například vápník, draslík, hořčík, mangan či zinek) a organických kyselin, díky nimž působí jako antioxidant a prevence nádorových onemocnění, podporuje krevní oběh a metabolismus, zvyšuje odolnost proti chorobám. Jako silný antioxidant zabraňuje vitamin C oxidaci LDL "špatného"cholesterolu, který je jednámz faktorů vzniku aterosklerózy. U mužů také zvyšuje hladinu testosteronu. Proto možná (tedy nejen pro svůj tvar a sytě červenou barvu) byly jahody nazývány plody lásky. U citlivějších jedinců může konzumace jahod způsobit alergickou reakci.

Jahody chutnají ve všech úpravách

Jahody patří kromě přímé konzumace zasyrova po utržení z keříku k oblíbeným plodům pro kulinářské úpravy. Kromě nejjednodušší úpravy se šlehačkou a cukrem se používají do ovocných koláčů, bublanin a dortů, různých terin a želé, ovocných knedlíků a pohárpalačinek, do pohárů a koktejlů, vyrábí se z nich šťáva, džem či kompot, oblíbený je také jahodový mošt či džus. Pro svou typickou chuť bývají oblíbenou přísadou do čokolád, bonbonů či sušenek, velmi často se také využívají v kosmetice. Méně typické je využití jahod pro výrobu alkoholu, ale jistě již každý někdy ochutnal šťavnatou jahodu se stopkou vloženou do sklenky sektu anebo do jiných alkoholických nápojů (jahoda je oblíbená právě pro svůj dekorativní vzhled).

Vypěstujte si vlastní jahody

Při pěstování jahod je potřeba se nejprve rozhodnout, jakou odrůdu budete požadovat. Tedy zda spíše ranou, pozdní anebo stáleplodící, která přinese sladké plody po celé léto. Nutná je také volba vhodného stanoviště. Jahodníky mají rády sluníčko a teplo, pravidelnou zálivku a dobře propustnou hlinitopísčitou půdu s dostatečným podílem humusu. Lepší je pěstovat jahody na menším a dostatečně prohnojeném záhonku s dostatkem živin s celodenním přísunem slunečního svitu. Jahody nesnášejí plevel, je proto dobré záhony pečlivě upravovat a pravidelně odplevelovat. Pro výsadbu jahod je vhodný jakýkoliv měsíc od dubna do září, samozřejmě jahody vysazené nyní už budou plodit až napřesrok, ale o to větší úrodu. Jahody je nutné pravidelně provzdušňovat, zastřihávat jim listy nad srdéčkem, odstraňovat výhony s dceřinými sazenicemi (a to ideálně právě v období probíhajícího léta) a samozřejmě je zalévat, je-li sucho. Jahody také uvítají přihnojování a ochranu před škůdci – jejich nejčastějším nepřítelem je slimák a mravenec.

Jahodová panacotta

A pokud chcete ochutnat něco opravdu delikatesního, připravte si z jahod panacottu. Budete potřebovat:pannacotta

200 g čerstvých jahod

70 g cukru (krystal)

100 ml vody nebo červeného vína nebo jahodového džusu (podle chuti)

150 ml smetany

plátková nebo sypaná želatina

250 ml ušlehané šlehačky

Jahody s cukrem a vodou (vínem, džusem) rozmixujte a svařte do zhoustnutí, potom přidejte 150 ml smetany a znovu svařte. Po částečném prochladnutí přimíchejte želatinu a poté, co směs začne chladnout, vmíchejte ušlehanou šlehačku a naplňte do formiček a v chladnu nechejte ztuhnout. Potom připravte omáčku z jahod (budete na ni potřebovat stejné množství jako na panacottu, tedy 200 g jahod, 70 g cukru a 100 ml vody či vína) a rovněž ji po svaření nechejte vychladnout. Servírujte na talířky panacottu, polijte ji omáčkou a ozdobte plátky jahod a lístečky máty. 

Šárka Kunická

Více informací o těchto sladkých plodech a také přehled všech 45 dostupných odrůd u nás najdete na stránkách www.jahody.unas.cz.
foto:Pixmac

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl