Třešně a višně - zdroj jódu

Datum: 16.6.2017
Komentáře: 0
obrázek
Nejtypičtější je pro začínající léto jeho barevnost. Příroda se vybarvila v nespočetném množství tónů zelené, keře a květiny na záhonech nabízejí až kýčovité kombinace barev, ale jedna z nich tomuto období dominuje, protože přináší nejtypičtější letní plody – je to červená. Proto se také ostatně někteří historici domnívají, že se první letní měsíc kvůli této barvě jmenuje právě červen. A které plody léta máme na mysli? No přece třešně.

Třešně z Malé Asie

Třešně se do našich krajů dostaly ve středověku, zhruba kolem 12. století. Do Evropy nicméně přicestovaly z Asie, typického místa jejich výskytu, již před naším letopočtem. Postupně se ze sladké asijské odrůdy vypěstovalo mnoho dalších druhů těchto peckovic, které se odlišují jak barvou (od světlé růžové, někdy i žluté, až po temně rudou i černo-červenou), tak i chutí (chrupky, sladké třešně nebo kyselé višně). Oblíbené jsou pro mnoho možností konzumace nejen zasyrova, ale také je lze používat do pokrmů, zavařovat na kompoty a džemy a rovněž sušit.

Třešně mají navíc velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Pomáhají čistit krev a vylučovací systém, mají antioxidační účinky, jsou třešněprospěšné při léčbě cukrovky a štítné žlázy. Třešně a višně jsou velkou zásobárnou jódu. Višně obsahují 330 mikrogramů/ 100g, třešně obsahují 274 mikrogramů/100g. Kromě toho v nich najdeme vitamín C, E a vitamíny řady B. Možná také nevíte, že obsahují velké množství vápníku, takže podporují tvorbu kostní hmoty a chrání tak tělo proti různým nemocem. Třešně se objevily na seznamu "stovky hvězd dietologického nebe". Obsahují totiž kyselinu ellagovou. Tato kyselina ruší účinky syntetických a přirozeně se vyskytujících karcinogenů, a tím zabraňuje zničení zdravých buněk a jejich přeměně v nádorové.
Působí dobře proti nespavosti a jsou protizánětlivé.

Na druhou stranu jsou i přes svoji sladkost dietní potravinou. Kromě přímé spotřeby syrových plodů (málokdo si nepamatuje tu pohodu, když ráno vyjde na zahradu a natrhá si třešně ze stromu rovnou do úst) a jejich úpravy sušením, mražením či zavařováním (oblíbené jsou šťávy, džemy a kompoty) se hodí třešně a višně do koláčů, bublanin, ovocných knedlíků, pikantních omáček ke zvěřině.

Třešně mají svůj význam i v kosmetice. Jejich použití je vhodné při výrobě pleťové vody, tělového oleje, nebo při výrobě pleťové masky. 

redakce
Foto: Pixmac

 

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl