Zahrada v červnu

Datum: 7.6.2012
Komentáře: 0
obrázek
Červen je měsícem, v němž končí jaro a začíná léto. Dny jsou nejdelší v roce, noci už bývají teplé a bez mrazů, teploty přes den šplhají vysoko nad dvacet stupňů. V tomto měsíci také přicházejí první bouřky a s nimi mohou být i přívalové deště. Tráva roste jako o závod, všechno se zelená a kvete. A začíná dozrávat naše úroda.

V červnu máme možnost již na zahrádce sklízet čerstvé bylinky používané v kuchyni. Tedy třeba kopr, saturejku, tymián, estragon, šalvěj i levanduli. U lichořeřišnice větší z raného výsevu můžeme již koncem června sklízet kořeněné listy a někdy i poupata, která se dají nakládat do nálevu jako kapary. Vzhledem k velkému počtu slunečných dnů již kvete bez černý, který můžeme sušit na zimu, kdy se nám bude hodit do čajových směsí při nachlazení,  a nebo si z květů můžeme připravit sirup. Bylinky naopak sušíme volně zavěšené, anebo je můžeme zamrazit. Dá se použít i sušička na ovoce.

Nezapomeňte zalévat

Skleníky už můžou zůstat otevřené i v noci, přes den je potřeba je intenzivně větrat a také dbát o vláhu. Suché počasí letošního května vysušilo půdu a mnoho rostlin žízní, je proto dobré je pravidelně zavlažovat, i když venku tu a tam sprchne. Po vyprahlé zemi se voda totiž sklouzne a vsákne se jen minimum, proto je vhodné dostatečně prolít i okrasné keře či nově vysázené stromky. Trávníky je potřeba pravidelně sekat, ideální je v tomto období jejich přihnojování – a samozřejmě zavlažení v případě, že jsme vyseli nová semena.

V červnu bude také čas sběru květu lípy velkolisté a srdčité. Květ tohoto kultovního stromu Slovanů sbíráme v plném květenství. Tolípa poznáte snadno – lípa omamně voní a je obsypaná včelami a jiným hmyzem, který si na lahodném nektaru pochutnává. Květ sušíme na čerstvém vzduchu v průvanu - nikdy ne na přímém slunci. Usušené květy mají krásnou, nazlátlou barvu. Ukládáme do sklenic a uchováváme v temnu. Čaje z lipového květu se používají při nachlazení, kašli, horečkách, kašli a chrapotu. Sladíme jej medem.

Sklízíme první ovoce a zeleninu

Na zahradě začínají dozrávat první druhy ovoce, tedy jahody a třešně. Pomalu se také dobarvují bobuloviny jako rybíz a maliny, o něco později i angrešt. Ovocné stromy už odkvetly a začínají nasazovat na plody. Proto také podle potřeby můžeme zopakovat ochranný postřik proti chorobám a škůdcům a stromy je také vhodné přihnojit a prokypřit půdu kolem nich. Stejně tak pečujeme i o záhony, musíme je pravidelně odplevelit, prokypřit a případně přihnojit (zejména přírodním kompostem). Je potřeba vyvázat rostlinky rajčat, paprik a okurek, aby se měly kde pnout. Sklidit můžeme plodiny předpěstované ve skleníku, tedy mrkev, kedlubnu nebo hrášek, ředkvičky a salát. Venkovní záhony už můžeme osázet vším, co plánujeme sklidit, ven už může i zelí, květák či brokolice, kapusta, řepa nebo kadeřávek. Je ovšem potřeba chránit záhony proti napadení – v tomto období se daří zejména housenkám, mšicím a slimákům.

Rostliny pro okrasupivoňka

Za mírného deště můžeme vynést na nějakou dobu ven pokojové rostliny. Některým rovněž prospěje přechodný pobyt venku, ideálně však ve stínu na zahradě, aby jim přímé slunce nespálilo listy. Zahrady právě v tomto období přetékají záplavami barevných květů a kombinací, kvetou pivoňky a většina keřů. Ty odkvetlé už můžeme prostříhat a upravit (například zlatý déšť nebo šeříky), stejně tak upravujeme růže a vyvazujeme trvalky k oporám, pokud to je potřeba. Růže můžeme také přihnojovat, aby vydržely kvést co nejdéle. Odstraňujeme odkvetlé kěty rhododendronů a azalek, aby se rostlina nevysilovala do semen.

A pokud si chcete trochu plodů červnové zahrady uchovat až do zimy, připravte si vlastní směsi bylinek nebo vynikající bezinkový sirup. Pro ochlazení v teplých dnech udělá dětem radost i bezinková limonáda.

Bezinkový sirup

25 bezinkových květů, 1,5 litru vody, 1 citrón, 1 kg cukru (ideálně třtinového).

Opláchnuté květy přelijeme vodou, přidáme dobře omytý a na kolečka nakrájený citrón bez jader. Krátce povaříme  a necháme 24 hodin vyluhovat. Šťávu potom procedíme přes pláténko, přidáme cukr a zvolna vaříme, až sirup začíná houstnout. Ještě horkým plníme čisté sklenice a uložíme v chladu a temnu. Sirupem sladíme čaj, zvláště v období nemoci z nachlazení.bezinka

Bezinková limonáda

Suroviny jsou obdobné jako u bezinkového sirupu, jen cukru použijeme menší množství, v podstatě jen tolik, aby uvedené množství osladil (tedy podle chuti tak 10 polévkových lžic). Květy vložíme do vody s cukrem a citrónem a necháme v pokojové teplotě stát zhruba 2 – 3 dny, občas promícháme. Potom mírně zkvašený nálev přecedíme a dobře vychladíme.

Bylinky

Z usušených bylinek mícháme různé směsi, které podle skladby potom přidáváme do pokrmů:

1 díl kopru, 2 díly petrželky, 1 díl saturejky – do smetanových omáček a polévek

2 díly saturejky, 1 díl petrželky, 1 díl libečku – do luštěninových polévek, rizota a houbových pokrmů

1 díl bazalky. 1 díl kerblíku, 1 díl petrželky – do bylinkového másla, masových polévek, omáček, salátů

A na závěr kosmatice

Tento pokrm je velmi zdravý, chutný a jednalo se o tradiční jídlo ve staročeské kuchyni. Přitom je neskutečně jednoduchá jeho příprava. Potřebujete několik téměř rozvitých květů bezu i se stonkami a kromě toho těstíčko připravené ze dvou vajec, ¼ litru mléka, špetky soli a tolik hladké mouky, aby mělo těstíčko konzistenci jako na palačinky. Mouka může být i celozrnná nebo špaldová. V těstíčku obalíme květ, za stonek jej vložíme do pánve s rozpáleným olejem a zatímco se smaží jedna strana, nůžkami odstřihneme stonek. Potom otočíme, osmahneme zprudka i z druhé strany a necháme odkapat přebytečný tuk na ubrousku. A pokud chcete sladkou verzi, tak stačí osmaženou kosmatici obalit v cukru se skořicí. A hlavně rychle sníst – nejlepší je totiž teplá a křupavá!

redakce

Foto: Pixmac

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl