S jídlem roste chuť (do života) Feng Shui jídelny

Datum: 23.5.2012
Komentáře: 0
obrázek
Jídlo je z hlediska Feng Shui velmi významné. Je v tomto případě důležité řídit se heslem: „Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili.“ Jídlo je totiž zdrojem životní energie čchi. Z jídla dostáváme potřebné živiny ke zdravému životu. Kvalita jídla tak velmi silně ovlivňuje i kvalitu našeho života.

Kvalitu jídla neovlivňuje jen kvalita surovin, ale také jejich zpracování a následná konzumace. Kvalitní konzumace musí být založena hlavně na samotném prostředí, které vytváříme v naší jídelně. Jídelna je tak místo, které přímo působí na kvalitu jídla zde konzumovaného, a tím tak ovlivňuje kvalitu našeho života. Konzumace by pak měla splnit hlavně tyto dva předpoklady: dostatek času a dostatek místa. 

Prostor a harmonie 

Místo určené k jídlu by tak mělo být dostatečně prostorné. Rozhodně bychom neměli jíst ve stísněném prostoru. Stůl musí být dostačující pro všechny strávníky, aby se mohli pohodlně najíst a nestrkali jeden do druhého. Ideální tvar stolu je kulatý nebo elipsa. Kulatý stůl svým tvarem přináší do jídelny energii Nebes, neboť kulatý tvar vytváří energii prvku kovu, který právě náleží k energii Nebes. Jídlo, které na tomto stole konzumujeme, má pak energii prvku Země, a tím dochází ke krásnému propojení energie Nebes a Země. Tvar země je čtverec, takže chceme-li umocnit harmonické propojení těchto dvou velmi příznivých energií, můžeme na kulatém stole použít prostírání ve tvaru čtverce, na ně postavíme kulaté talíře, na které pak dáme jídlo. Tím je propojení energií Nebes a Země téměř dokonalé. 

Kolem stolu bychom pak měli mít dostatek místa nejen pro strávníky, ale také pro lidi, kteří jídlo servírují, aby mohli volně procházet kolem stolu, aniž by do někoho museli strkat. Počet židlí by měl vždy převyšovat počet strávníků nejméně o jednu židli. Tedy máme-li pětičlennou rodinu, pak bychom kolem stolu měli mít šest židlí. Je to z toho důvodu, že jsme tím symbolicky připraveni pohostit i někoho mimo naši rodinu, čímž dáváme najevo, že máme hodně jídla nejen pro sebe, ale i pro ostatní, což podporuje příjemný pocit hojnosti. 

Vytvořte si iluzi „rohu hojnosti“ 

Hojnost je prostřednictvím jídla velmi dobře podporována. Proto bychom měli mít uprostřed jídelního stolu stále mísu plnou ovoce, ořechů či jiných pochoutek, které tak budou evokovat naši hojnost. V jídelně by také měl být takzvaný roh hojnosti. Může to být například komoda či příborník, na kterém také bude umístěna mísa s ovocem či jiným jídlem (ořechy, sušené ovoce, sušenky a podobně). Pokud nám omezené místo nedovolí umístit sem komodu či příborník, můžeme použít také obraz se zátiším jídla, nebo využít zrcadlo. To pověsíme na zeď tak, aby odráželo jídlo na našem jídelním stole, čímž vytvoří iluzi většího množství, a tedy velkou hojnost. Pocit hojnosti je pro spokojený a klidný život velmi důležitý. Vytváří pocit stability, sebevědomí a sebedůvěry, domova, zakořenění a pevného zázemí. Pomáhá tak velmi účinně proti stresu, depresím a jiným psychickým poruchám, jejichž příčinou jsou různé strachy či obavy a fobie. 

 

Teplé odstíny pomáhají zažívání 

Jídelna by měla působit mírně zatepleným dojmem. Mělo by tu být cítit teplo domova. Teplo je navíc velmi důležité pro trávení a zažívání. Proto je dobré mít v jídelně teplejší zemité barvy. Můžeme využít i červených či oranžových doplňků, ubrousků, solniček, svíček a podobně. Světlo by mělo velmi dobře osvětlovat celý jídelní stůl, aby tak hlavní pozornost byla věnována hlavně tomu, co je na stole, a ne tomu, co je mimo něj. Soustředění se na jídlo je také velmi důležité pro dobré trávení a chuť k jídlu. 

Veškerý nábytek v jídelně musí být pevný, stabilní. Nic se nesmí viklat. Stůl i židle by měly být masivní. Židle nejlépe polstrované, s pevným a vysokým opěradlem, ideálně až do výše hlavy. Dobrá židle by také měla mít područky, kde mohou ruce volně spočinout a nemusí se stále opírat o hranu stolu. 

Při jídle se nerozptylujte 

Na jídelním stole také můžete mít vázu s čerstvými rozkvetlými květinami v teplých barvách: červená, oranžová, žlutá. Kytice by však neměla být velkou dominantou a neměla by při jídle překážet či vadit ve výhledu na ostatní stolovníky v průběhu jídla. V takovém případě je vhodné květinu dát před jídlem ze stolu pryč, protože jídelní stůl by měl sloužit především k jídlu. Pokud ho musíte využívat například k práci či jiným činnostem, je důležité, abyste stůl před jídlem vždy uklidili, aby pak mohl sloužit výhradně stolování a stravování. Nikdy nejezte na stole, kde se vám povalují různé věci z práce, školy či z jiných činností. Ty mají být v době jídla někde jinde. U jídla pokud také možno nesledujte televizi nebo počítač. Věnujte se jen jídlu a ostatním stolovníkům. 

Čas strávený u jídla je velmi vzácný a silně podporuje „výživnost“ energie, kterou při jídle získáváme. Čím klidnější a příjemnější stolování je, tím silnější energii pak získáváme. Takže: Dobrou chuť!

Jiří Černák
poradce Feng Shui

Foto: Pixmac

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl