Už je čas na první grilování

Datum: 4.4.2012
Komentáře: 0
obrázek
První teplé a slunečné dny nás vytáhly ven do přírody – v ideálním případě na vlastní zahradu, ale i ti, kteří ji nemají, rádi vyrazili na procházku anebo poseděli v závětří na vyhřátém balkóně. S teplým počasím přichází kromě chuti pracovat na zahradě a připravovat ji pro pohodu rozkvetlého léta také chuť posedět venku se skleničkou dobrého vína či jiného nápoje a k tomu zakousnout něco dobrého. Je čas připravit se na grilování.

Pokud nemáte dům se zahradou, vystačíte si s malým přenosným grilem. Pohodu s ním dokážete vykouzlit i na malém balkóně, pro přípravu chutného oběda vám stačí kromě prostoru k posezení a skládacího grilu (pokud vám nezbyl ve sklepě od loňska, koupíte ho v každém hobby obchodu za pár stokorun) pytel s dřevěným uhlím či briketami, trochu třísek či ekologický podpalovač a naložené maso. Grilovacích koření a marinád jsou dnes plné obchody, takže stačí jen vybrat, zda se napoprvé pustíte do kuřecích křidýlek, ryb nebo budete tentokrát experimentovat s hovězí kýtou anebo jen se zeleninou.

Jste-li šťastnými majiteli nemovitosti se zahradou, anebo alespoň malé zahrádky či pozemku, určitě už máte s grilováním svoje zkušenosti z dřívějška. Přenosných grilů je dnes na trhu skutečně pestrá nabídka, od těch zcela nejmenších skládacích (které se hodí již na zmíněný balkón), až po složité sestavy s plynovým hořákem, případně sériové grily s topeništěm i odkládací plochou z betonu či litiny. Stačí si jen vybrat místo, kde je na zahradě umístíme. gril

Vyberte si nejlepší místo

A právě místo pro grilování je důležité správně vybrat. Pro malé přenosné grily je v podstatě velmi jednoduché – stačí jakýkoliv volný otevřený prostor, třeba na terase před domem – důležité je, aby nebyl příliš blízko objektu (kvůli kouři a otevřenému ohni) a na příliš otevřeném prostoru, kde je časté proudění vzduchu a větru (kvůli rozfoukávání kouře a vysušování masa, které grilujeme). Samozřejmě také nechceme, aby nás při grilování a posezení s přáteli sledovali sousedé či náhodní kolemjdoucí, takže určitě je dobré gril umístit tam, kam zvědavé pohledy ostatních nedohlédnou.

Pokud už máte s grilováním zkušenosti, ale dosud jste si vystačili právě jen s přenosným grilem, možná stojí za úvahu vybudování grilu stabilního, spojeného se zahradním krbem. Toto praktické řešení nám umožní nejen upéct či ugrilovat si maso v teplých slunných dnech, ale současně máme kde posedět i ve večerních hodinách, kdy už se venku ochladí. A posezení před venkovním otevřeným krbem, v němž praská hořící dřevo, je možná ještě romantičtější, než když zapálíme oheň v kamnech uvnitř domu. 

Kamenný krb s grilem – romantická klasika

Na výstavbu kamenného krbu s grilem najděte na zahradě ideální místo v chráněném zákoutí. Toto zakryté místo si samozřejmě můžete i sami vytvořit – ať už přístavbou zídky, výsadbou zelených stěn z jehličnanů nebo okrasných keřů, či stěn z přírodních materiálů (ratanové či dřevěné ploty a altánové díly). Místo by mělo být osluněné, dobře přístupné, ne příliš vzdálené od domu či chaty kvůli obslužnosti a jak již bylo uvedeno, chráněné před poryvy větru. Je samozřejmě také vhodné myslet na sousedy – předejdeme tak případným budoucím sporům, které by mohly nastat, kdyby kouř z ohně mířil neustále na jejich pozemek.krb

Při budování samotného krbu mysleme dopředu na to, jak často jej budeme používat a k jakému účelu. Pokud sem hodláme přenést letní kuchyň, tedy organizovat zde převážnou část jarního a letního vaření, je zde nezbytné i zastřešené zázemí a prostor pro uložení nezbytností, jakými je náčiní k vaření, nádobí či koření, neměl by chybět ani dřez s tekoucí vodou a pochopitelně velký stůl s židlemi, kde budeme jídlo konzumovat. Ke stolu se pochopitelně také hodí slunečník, protože v parných letních dnech se každý rád schová pod jeho stín. A zmiňovat netřeba také zásobník na dřevo – ať již sousedící dřevník, anebo alespoň malý úložný box, do nějž lze dřevěná polínka průběžně doplňovat. V případě plynového krbu pak nezapomeňte na prostor pro uložení plynové bomby.

Pro občasné posezení u ohně postačí zídka na odkládání nářadí a masa, ale ani zde se neobejdeme bez zásobníku dřeva. A v obou případech je dobré zajistit pevné pochozí prostory kolem ohniště, kde se budeme bez problémů pohybovat a přikládat do ohně či grilovat. Ideální je vybetonovaná plocha vydlážděná dlažbou, kameny či cihlami – snadno se udržuje i ve špatném počasí a je dobrou ochranou proti případnému kousku žhavého dřeva, které může vypadnout z topeniště. V místech, kde plánujeme pouze sezení s přáteli, je vhodná podlaha z dřevěných prken či desek s designem dřeva. 

Inspirujte se u odborníků

Pro budování samotného krbu existuje mnoho nápadů a tipů na internetu či ve specializovaných knihách a časopisech. Finální vzhled záleží na vašich vlastních nápadech a představách a také šikovnosti – případně můžete vybudování svěřit některé ze specializovaných stavebních firem. Nesmíte pouze zapomenout na skutečnost, že každé kvalitní krbové grilovací zařízení má upravené ohniště vyložené šamotem, případně je zbudované keramickou litinou či osazené litinovou vložkou. Mělo by zde být možné umístit grilovací rošt či jehlu a chybět by neměl také kvalitní odtah spalin (tedy komín).

Ať již vyberete jakoukoliv variantu, nezapomeňte na to, že posezení u zahradního krbu či grilu je praktickým řešením, jak strávit příjemné chvíle v přírodě či s přáteli, jak odbourat každodenní stres a shon a jak si v klidu užít zaslouženého volna v příjemném prostředí.

Šárka Kunická  

Foto: Pixmac                                     

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl