S přírodou proti jarní únavě

Datum: 23.3.2012
Komentáře: 5
obrázek
Jaro je tady, dokonce tentokrát přišlo docela rychle a náhle. Ze zimy rovnou do teplé prosluněné pohody, z mínusových teplot do téměř letní dvacítky. Není to přirozené, každá změna je lepší pozvolná, a proto se náš organismus nemusí s takovým skokem vyrovnat snadno. Sluníčko pohladí na duši, ohřeje naše zimou promrzlé tělo, ale přesto se můžeme dál cítit unavení, zmožení a bez energie. Pojďme zkusit pár tipů, jak s únavou zatočit.

Pokud chcete na prvním místě sáhnout po kávě či silném černém čaji, zkuste tentokrát na tyto stimulanty zapomenout. Anebo je vyměňte za mnohem zdravější a chuťově přitom velmi zajímavý čaj z cesmíny paraguayské – známý pod názvem yerba maté. Čaj z listů tohoto keře působí nejen povzbudivě (obsahuje nepatrné množství kofeinu), ale také příznivě ovlivňuje snahu o hubnutí a celkovou detoxikaci organismu – a to se právě teď na jaře může hodit. Mezi další zajímavé látky, které obsahuje, patří vitamíny A, B a C, hořčík, vápník, železo či draslík a třísloviny. Čaj maté působí příznivě na povzbuzení těla i duše, je významným antioxidantem, vyrovnává hladinu cukru v krvi a potlačuje pocit hladu - a proto by měl v tomto jarním období najít své místo v naší kuchyni. 

Zázračný kořen - zázvor zázvor

Pokud máte pocit, že se o vás pokouší únava či snad dokonce nějaká počínající choroba, rozhodně nic nezkazíte čajem ze zázvoru. Kořen této zázračné rostliny působí antisepticky, proti horečkám a zánětům, stimuluje organismus a pomáhá také při zažívacích problémech či nevolnosti. Čerstvý nastrouhaný kořen je také vynikající přílohou ke grilovanému masu – což můžete vyzkoušet hned při prvním provětrání grilu na zahrádce. Pokud nastrouhaný kořen spaříte horkou vodou a po vylouhování přecedíte a ochutíte medem či javorovým sirupem, získáte vynikající povzbuzující nápoj, který zažene bolest v krku či počínající rýmu. A cítíte-li svalovou únavu, zkuste povařit trochu sušeného zázvoru v horké vodě a výluh rozpusťte ve vaně s kilogramem obyčejné kuchyňské soli – vzniklá koupel vyžene bolest z těla dřív, než vám stihne voda vystydnout. 

Nebojte se česneku 

Česnek je poslední dobou poměrně často medializován v souvislosti s nabídkou různých odrůd z východu, které se marně snaží vyrovnat kvality a chuť těch původních tuzemských. Zdá se, že právem. Klasický starý český česnek obsahuje velké množství vitamínu A, B a C, kromě toho také selen, vápník a jód a silici zvanou aliin. Je mu přisuzován zázračný vliv na léčbu nachlazení, je považován za přírodní antibiotikum a antiseptikum, kromě toho také snižuje krevní tlak, cholesterol a pročišťuje cévy. Česnek sám je velmi aromatický a v případě, že jej nejste schopni pozřít v syrové podobě, rozhodně jej přidejte do pokrmů (ostatně vývar z česneku je považován za nejlepší lék na celkovou detoxikaci organismu), nastrouhejte jej do pomazánky (klasickou sýrovou určitě netřeba představovat), anebo s ním alespoň natřete obyčejné topinky. Jeho typické chuti (čím je kvalitnější, tím výraznější je jeho aroma) se dá sice těžko zbavit, ale co byste neudělali pro své zdraví! 

Řeřicha na parapetu řeřicha

Kromě již uvedených rostlin nám jarní příroda nabízí mnoho různých bylinek, které můžeme začít pěstovat doma v květináči, anebo je vysadit rovnou do probouzejícího se záhonu. Kromě již předpěstovaných bylinek (petržel, pažitka, máta, bazalka či meduňka), které zakoupíme v bujných trsech v každém větším obchodě s potravinami, si můžeme sami vypěstovat poměrně rychle a snadno rostlinku zcela nenáročnou – řeřichu. Nepotřebujeme na to ani hlínu, stačí trochu obyčejné vaty, na kterou semínka vysejeme a jen hlídáme jejich dostatečnou vlhkost. Drobné zelené lístečky nám vyraší během několika málo dnů a kromě dekorativního vzhledu nám nabídnou čerstvý přísun vitaminu C, B a betakarotenu a spolu s nimi také hořčíku, draslíku, železa a vápníku – působí tedy opět jako antioxidant s pozitivním vlivem na trávení a na močové cesty. Čerstvou rostlinkou můžete ozdobit všechny své jarní pokrmy, ideální je její konzumace právě v čerstvém stavu. 

A nezapomeňte na to, že důležitý je (nejen v tomto jarním období) pravidelný přísun tekutin a zdravý pohyb. Ať vás první jarní sluníčko nabije jen tou pozitivní energií – na to přece všichni po dlouhé zimě čekáme! 

Šárka Kunická

Foto: Pixmac

 

 

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
0-5/5

Detoxikace

Detoxikaci orgasnimu na jaro velmi doporučuju. Četla jsem o bylině ostropestřec mariánský a tak jsem to vyzkoušela. Čistí hlavně játra a letos jsem po dlouhé době žádnou jarní únavu nepocítila. Užívala jsem konkrétně Silymarin Duo, který kromě ostropestře obsahuje i další byliny, které pomáhají tělo očistit. Člověk se pak cítí opravdu mnohem líp.

Re: Detoxikace

Také mám dobré zkušennosti s ostropestřcem. Pomohl mi na játra, ale já jsem ho drtila v hmoždíři ta semena a zalévala vodou a nechala odstát. Poradil mi to bylinkář a poradil dobře:-)
  • 01.06.2012 15:58
  • Vendula Králová
  • reagovat

Re: Detoxikace

To je zajímavé. Já když jsem se o tom bavila s jednou paní, která se taky hodně o bylinky zajímá, tak mi ostropestřec v nálevu nedoporučovala, protože jeho účinné látky prý nejsou rozpustné ve vodě. Takže v tomto případě je pro jednou mnohem vhodnější užívat ve formě tabletek.

Re: Detoxikace

Mě ten nálev poradil bylinkář a musím říct, že mi hodně pomohl dát játra do pořádku. Tabletky jsou určitě pohodlnější:-)
  • 05.06.2012 11:38
  • Vendula Králová
  • reagovat

Re: Detoxikace

Ostropestřec jezte bez upravy. Dá se normálné chroupat jako jiné semínka. Každá úprava je snižuje účinek.
0-5/5