Kustovnice jako přírodní lék ze zahrádky

Datum: 30.1.2012
Komentáře: 0
obrázek
Ten zvláštní název jste už určitě slyšeli. Poslední dobou se stává jedním z hitů zdravé výživy a patří mezi vyhledávané plody nejen k mlsání. Tato plodina pochází z Asie, což ostatně naznačuje i její český název kustovnice čínská. Pokud jste snad náhodou ještě tyto jasně červené bobulky podobné malým šípkům neochutnali, je nejvyšší čas to zkusit.

Goji (správně čteme godži) patří do tradic čínské medicíny. Není se co divit. Plody rostliny mají pozitivní vliv na zdraví v mnoha směrech – zabraňují stárnutí kůže, zvyšují imunitu a obranyschopnost organizmu, léčí astma či alergie, omezují tvorbu zhoubných nádorů, snižují cholesterol a krevní tlak, pomáhají na činnost krvetvorby, zlepšují kvalitu vlasů a nehtů, podporují dlouhověkost. A také pomáhají při problémech s pohlavními orgány či menstruací. Zdá se tedy, že jde o poměrně všestranný přírodní lék. 

Nejen okrasný keř 

Kustovnice čínská jako rostlina se podobá šípkovému keři. Nejvíce se vyskytuje v Asii v Číně, Japonsku či na Jávě. Dorůstá až do třímetrové výšky a poměrně hodně i do šířky, kvete od května do října, plody jsou malé, zhruba dva centimetry dlouhé bobulky, které po usušení připomínají velikostí borůvky, červeno-oranžovou barvou potom spíše brusinky. Jejich sklizeň probíhá v období léta a plody se suší přirozenou cestou ve stínu, aby neztratily své hodnotné látky a chuť. V Číně (a nejen tam) se plody používají po staletí nejen v kuchyni, ale také v tradiční přírodní medicíně. Možná i proto se lidé z oblastí výskytu kustovnice dožívají v průměru vyššího věku. 

Plody kustovnice nemají příliš výraznou chuť, podobají se ponejvíce kombinaci jablka, šípku a brusinky, ale rozhodně je lze kustovnicepovažovat za sympatický a zdravý pamlsek, vhodný zejména pro děti (raději ale až pro ty starší třech let) nebo při rekonvalescenci. Obsahují totiž velké množství nutričních hodnot a přírodních vitamínů, zejména C, E, B1, B2 a B3, dále stopové prvky jako železo, měď, fosfor nebo selen, vápník, betakaroten a mnoho dalších. V Číně jsou považovány také za výrazné afrodisiakum. Hodí se pro diabetiky či celiaky (tedy ty, kteří nesnáší lepek). 

Kustovnice na naší zahrádce? 

Rostlinu lze celkem úspěšně pěstovat i u nás, což může být jeden z tipů na zpestření zahrádky v příštím roce. Rostlina se řadí mezi lilkovité a je oboupohlavní, tedy samosprašná – není tedy nutné pořizovat víc než jednu rostlinu. Keř sám o sobě je poměrně dekorativní, plodů se pak můžeme dočkat zhruba po dvou až třech letech po zasazení. Rostlina potřebuje kvalitní zeminu, dostatek vláhy a zejména pak přirozený sluneční svit. Na podzim opadá a sazenice, prodávané a určené pro pěstování u nás, by měly být dostatečně odolné proti mrazu. 

Pokud si netroufnete keř pěstovat sami, plody goji koupíte už dnes poměrně snadno. Menší balení pořídíte také v každém větším obchodě s potravinami či se zdravou výživou. Koupit se dá z kustovnice i 100% bio šťáva. Vlastní pěstování přináší ale další výhody – z rostliny lze zpracovat i listy nebo větvičky. Z listů se vaří čaj či špenát, z listů a dalších částí rostliny (včetně slabších větviček) se potom připravuje sirup. Ochutnat lze také víno z goji.čaj

S goji můžete také experimentovat v kuchyni a přidávat je jak do sladkého pečiva (na koláč nebo jako náplň do buchet), tak k masu či rybě nebo jen přimíchat k vločkám a jogurtu jako zdravou snídani. Když sušené plody goji naložíte na pár týdnů do alkoholu (ideální je neochucená a kvalitní pálenka alespoň se čtyřicetiprocentním obsahem alkoholu), připravíte si zajímavý přírodní lektvar. 

Kustovnici čínskou lze považovat za jeden z nejzdravějších ovocných druhů na světě. Její konzumace prospěje vašemu zdraví. 

Jak se daří pěstovat kustovnici vám, napište nám.

Šárka Kunická
foto:Pixmac

 

 

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl