Bylinky pro chuť i pro zdraví

Datum: 24.1.2012
Komentáře: 0
obrázek
Pokud se nemůžete dočkat jara a období, kdy si konečně na záhonku vysadíte nové květiny či zeleninu, můžete si toto období trochu přivolat domů. Mnoho rostlin lze rychlit v květináčích ze semínek a sazeniček a některé lze pěstovat přímo doma v truhlíku pro pohled i užitek. Nejjednodušší jsou bylinky vhodné na vaření – petržel, pažitku, mátu či bazalku dnes koupíte v každém větším supermarketu. Ale těmi to nekončí.

Mátový čaj je velmi aromatický, výluh z máty peprné (mentha piperita) pomáhá při zažívání a má antiseptické účinky. Bez lístečků zelené máty si těžko dokážeme představit oblíbené mojito, ale třeba i zmrzlinové poháry. Nemusíme ale doma pěstovat jen obyčejnou mátu, ale třeba mátu jahodovou (mentha species). Skutečně, lístky této rostliny voní po mátě, ale po nasekání nadrobno chutnají po jahodách. Mátový čaj s jahodami si určitě oblíbí nejen naše děti. 

Oslaďte si život stevií 

O kouzelné rostlince s názvem stevie (stevia rebaudiana) jste už určitě slyšeli. Látky v ní obsažené jsou několikanásobně sladší stevianež řepný cukr, glykosidy v extraktu ze stevie jsou zhruba 300x sladší než sacharóza. Na rozdíl od ní má ale nulovou energetickou hodnotu, takže je vhodná pro diabetiky. Kromě toho pomáhá zahánět chuť na sladké, takže se hodí i pro různé diety, snižuje chuť na nikotin a dokonce má i protinádorové účinky. K oslazení nápoje či pokrmů stačí nadrobno nasekané dva či tři čerstvé nebo usušené lístky. Jedná se o rostlinku nejen užitečnou, ale i pěknou na pohled – při pravidelném prostříhávání lístků se rozrůstá a její olistění houstne. 

Dlouhověkost s ženšenem nebo brahmi 

Pětilistý ženšen jiaogulan (gynostemma pentaphyllum) je odnepaměti považován za významnou a důležitou rostlinu, a to zejména v asijských kulturách, odkud pochází. V tradiční medicíně této oblasti je ceněn jako prostředek pro oddálení stárnutí a získání energie. Jiaogulan obsahuje několikanásobně větší množství účinných látek než klasický ženšen. Čaj připravený z čerstvých nebo sušených lístků voní po lékořici, lístky lze přidávat i do salátů. Rostlina je popínavá, a pokud si ji vysadíme doma a umístíme ji na vyšší pozici, poskytne nám nejen nápoj pro každodenní užívání, ale i hustou zelenou převislou dekoraci. 

Další rostlinou asijského původu je brahmi (bacopa monnieri). Tato rostlina a čaj z ní připravený se významně objevuje zejména v ayurvédské medicíně, a to zejména pro svůj pozitivní vliv na paměť. Má antidepresivní účinky, omezuje stres či úzkost, zvyšuje koncentraci a léčí nespavost. Proces zapomínání zpomaluje především díky revitalizaci nervů a mozkových buněk a podpoře průtoku krve cévami. Kromě toho také posiluje imunitní systém, posiluje hojení ran a čistí krev. Pomáhá tedy i při léčbě lupénky nebo ekzémů. Také u ní jsou prokazatelné protinádorové účinky. I tuto rostlinku bez problémů můžeme pěstovat doma, jediné, co vyžaduje, je dostatek světla a vody. 

Vanilka nejen o Vánocích 

Vůni vanilky si spojujeme s pečením vánočního cukroví, zejména pak rohlíčků. Obvykle ale používáme extrakt z rostliny přimíchaný do sáčku s cukrem, případně koupíme (ne zrovna levný) celý vanilkový lusk, z nějž vydlabeme voňavou dužinu. vanilkaRostlinu, na které lusk vyroste, můžeme ale bez problémů pěstovat doma. Pravá vanilka (vanilla fragrans) patří k popínavým orchidejím. Vyžaduje poměrně velkou vlhkost a občasné přihnojování, ale výsledkem naší péče kromě překrásné dekorace může být trs pravých vanilkových lusků s omamnou chutí i vůní cukroví. 

Česnek na pomazánku 

Tentokrát nemáme na mysli skutečný česnek, ale rostlinu, která ho chutí velmi připomíná – česnek medvědí (allium ursinum). Z cibulky v květináči rychle vyraší husté zelené listy s aroma pažitky a česneku. Hodí se jako výborná dekorace na pomazánky, k ochucení polévek či salátů, ale také pomáhá při nachlazení a léčbě dýchacích cest. A stejně jako všechny předchozí rostliny jej bez problémů můžeme pěstovat v květináči za oknem. 

Vybrali jste si? Ať už zvolíte rostlinu z této nabídky, anebo jakoukoliv jinou bylinu, mějte na mysli, že vám bude přinášet v tomto předjarním období radost dvakrát – jako pestrá zelená dekorace i jako vhodný doplněk vašich pokrmů nebo nápojů. A ještě uděláte něco pro své zdraví! 

Anna Rejšková

 Foto: Pixmac

Přidat příspěvek

Nový příspěvek

 required:
required:
required:
 
Zatím zde nikdo nepřispěl